XV.Felvidéki Országos Rovásíró-vetélkedő és Műveltségi Találkozó

2019. május 12.
2018/2019
XV.Felvidéki Országos Rovásíró-vetélkedő és Műveltségi Találkozó
2019. május 10-én, a Czuczor Gergely Alapiskola körzeti fordulóról továbbjutott rovásíró diákjai méltón képviselték iskolánkat, s büszkén helytálltak. Az idei, XV.Felvidéki Országos Rovásíró-vetélkedő Gútán, a Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában került megrendezésre. Ahogy az elmúlt évek során, idén is elérte a 150-et a jelentkezők száma. Nagy örömmel nyitotta meg kapuit az iskola a döntőbe jutott 59 diák előtt. A megérkezést követően a gyerekek azonnal nekiláttak a hangos olvasás feladatkörének. A megnyitón üdvözölte a jelenlévőket az iskolaalapító: Szokol Dezső, az igazgató: Priskin Zoltán, majd Csáky Pál EP-képviselő szavait tolmácsolva Dunajszky Géza zárta a köszöntőket. A megnyitó ünnepség hangulatáról Vadkerti Imre és Sipos Dávid gondoskodtak. Ezt követően a Palóc Társaság elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja: Z.Urbán Aladár is köszöntötte a vendégeket, majd néhány eligazítás után folytatódott a vetélkedő az írásbeli feladatok elvégzésével. Amíg a diákok vártak az eredményekre, megebédeltek és betekintést nyerhettek az iskola szaktantermeibe, ill.megtekinthették a város nevezetességeit is. Az eredményhirdetést az iskola "The Töpörtyűk" nevű verséneklő együttesének műsora nyitotta meg. Ahogy azt a bevezetőben elmondta Z.Urbán Aladár: "... az országos rovásírás-vetélkedőn a résztvevő diák gyarapodik tudásban, gazdagodik tapasztalatokban, remélhetően élményekben részesül, ezért a rovásírás-vetélkedőnek csakis nyertesei lehetnek...Önmagában ez a vetélkedő sem cél, csak keret ahhoz, hogy a felvidéki magyar kis és nagy diákok megismerjék sorstársaikat, a helyszíneket biztosító intézményeket, barátságok szövődjenek ősi műveltségünk ékes bizonyítéka, az újból éledező magyar rovásírás által...". 
A Czuczoros rovásírók megkoronázták az idei tanévet. A becsületes munkájuk és felkészülésük eredménye lett mindaz, amit elértek. Ehhez szívből gratulálunk nekik és az őket támogató szülőknek is!

Eredmények:

A-kategória (3-4. osztályosok)
1. Matuška Margaréta (4.b)
8. Bombicz Csenge (4.b)

B-kategória (5-6. osztályosok)
1. Ördögh Zsófia (5.a)
2. Puss Veronika (6.b)
3. Nyári Dávid Gergely (6.a)

C-kategória (7-8. osztályosok)
12. Diósi Vivien (7.b)

D-kategória (9. osztályosok és középiskolások)
4. Balla Fanni (9.a)

Ez a nap a magyarságukhoz ragaszkodók, a magyarságukért cselekedni, áldozatot is hozni tudók ünnepnapja is volt. A diákok megtettek minden tőlük telhetőt a sikerért, jól érezték magunkat a felvidéki rovásírók sokasodó közösségében, így nem csak az első helyeken végzettek érezték magukat nyertesnek, hanem valamennyien!

Köszönet illeti a Matuška és az Ördögh családot is, akik önzetlenül besegítettek a diákok vetélkedőre való eljuttatásában - köszönjük!
Salgó Gabika tanító néni