Rovásíróink sikerei Budapesten

2018. május 12.
2017/2018
Rovásíróink sikerei Budapesten

Az elmúlt hétvégén iskolánk két nyolcadikos diákja (Balla Fanni és Hegedűs Emma) ellátogatott Budapestre, hogy megmérettessenek magyarországi rovó társaik körében.

A XVII.kerületi Zrínyi Miklós Általános Iskola immáron 13. éve ad otthont a Magyar Hagyományőrző Napnak elnevezett rendezvénynek, ami keretén belül a kerület és más iskolák diákjai is nagy lelkesedéssel kapcsolódnak be a meghirdetett rovásírás versenybe is. Bothné Kósa Erika, tanítónő odaadó buzgósággal és nagyszerű szervezése által valósult meg idén is ez a vetélkedő.

Vendégszeretetük határtalan.

A reggeli ünnepélyes megnyitót követően a rovásíró diákok elkezdték a versenyt, ami hasonlóan a felvidéki vetélkedőhöz három részből állt: egy írási, egy olvasási  és egy magyarítási feladatból. A lányok bevállalták az összerovás feladatot is, ahol első ízben nagyon szépen szerepeltek! Miután ők megírták a dolgozataikat és elolvasták a számukra kijelölt olvasmányokat, az egész délelőttüket hagyományőrző foglalkozások és bemutatók töltötték ki. Az iskola rendkívül gazdag programmal kedveskedett a vendégeiknek: az iskolaudvaron a Barantások bemutatója, a kisállatsimogató, a kézműves műhelyek, a népi fa- és ügyességi játékok mellett a rengeteg kézműves vásár portékái csalogatták az embereket. Az iskola épületén belül egymást követték a néptáncosok, a hangszeres-, ill. gyermekjátékos előadások. Miután a javítást végző tanárok elkészültek a dolgozatok értékelésével, délután 14:00 órakor megtörtént az eredményhirdetés. A három korcsoport (alsó tagozat, felső tagozat és középsikola) közül Balla Fanni dobogós 1. helyen, míg Hegedűs Emma a 2. helyen végzett a felső tagozat kategóriájában. Ezúton is gratulálunk még egyszer a lelkes diáklányoknak!

A nap fénypontjához hozzá tartozott, hogy a diákok találkozhattak Friedrich Klárával és Szakács Gáborral is, a rovásírás oktatásának és terjesztésének legbuzgóbb és leghitelesebb példaképeivel.

Rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodva tértek haza iskolánk diákjai, akinek és szüleiknek is köszönjük a támogatást!

Salgó Gabriella tanítónő