Felvidéki Kincsőrző Fesztivál

2017. október 30.
2017/2018
Felvidéki Kincsőrző Fesztivál

2017. október 28 - án a csatai Sólyom Gyermekei Polgári Társulás immáron 3.alkalommal rendezte meg a Felvidéki Kincsőrző fesztivált és vetélkedőt. A rendezvény célja volt a szép magyar beszéd és tiszta éneklés kincsét őrző gyermekek, fiatalok bemutatkozása. Népmeséink, mondókáink, gyermekverseink, népdalaink és gyermekdalaink kincsét őrző, magyar óvodákban, iskolákban és családokban nevelkedő gyermekeket vártak erre az alkalomra.
A szombati megmérettetésre 10 településről érkeztek diákok: Ipolyszakálosról, Zselízről, Bényből, Nádszegről, Nagyölvedről, Kisölvedről, Farnadról, Zalabáról, Csatáról és Érsekújvárról. Iskolánkat Csekey Mandy, I.A osztályos kisdiák képviselte A csudaállatok c. magyar népmesével. Nagy izgalommal indult útnak, de annál nagyobb beleéléssel és még nagyobb szeretettel adta elő prózáját. A zsűri tagjai voltak: Kiss Kata - a Kiss Kata Zenekar énekese, Vitéz Ökrös Mariann a Feszty-körkép Alapítvány elnöke, Réthy Katalin a Sólyom Gyermekei Polgári Társulás önkéntes munkatársa, Szűcs István a Kormorán zenekar billentyűse, zeneszerző, Kocziás György nyugalmazott zenetanár, zeneszerző és karnagy, Juhos Norbert a Mátyusföld Magyar Összefogás Polgári Társulás elnöke és Gyurgyonovics Anikó pedagógus.
A teljes délutánt kitöltő programokat színesítették a meghívott vendégelőadók műsorszámai is: Double Twins formáció (Mézes és Récsei ikrek), akik két saját feldolgozású megzenésített verset adtak elő, majd pedig Sóki Csilla operett slágerek előadását hallgathatta a közönség. A rendezvény ideje alatt kiállítás formájában a jelenlevők megtekinthették és meg is vásárolhatták a helyi kézművesek kiállított termékeit.
A csodaszép szavalatok és énekek jutalmául a tanulók rengeteg dicséretben és különböző értékes díjban részesültek. Ilyen volt például Ökrös Mariann különdíjként felajánlott ópusztaszeri kirándulása is. A kiértékelést a Magyar Himnusz eléneklésével és egy szép gondolattal zárták, miszerint: "ha hiszünk abban, hogy bárhol is éljünk a nagyvilágban, elcsatolt területeken is, amíg magyar szülők és pedagógusok átadják gyermekeinknek gyönyörű anyanyelvünket, addig büszkék lehetünk magyarságunkra!"... „Nyelvében él a nemzet.“ Kazinczy Ferenc
Csekey Mandy, iskolánk tanulója ezüstsávos minősítést szerzett, amihez még egyszer szívből gratulálunk! Anyukájának (Horváth Enikőnek) pedig köszönet a rendezvény bevállalásáért!

Salgó Gabriella