Tanulmányi kirándulás a csillagvizsgálóba

2017. május 23.
2016/2017
Tanulmányi kirándulás a csillagvizsgálóba
  1. május 19. (péntek)

Iskolánk 4. évfolyama a pénteki nap folyamán ellátogatott Ógyallára, a csillagvizsgálóba. A reggeli vonatozást és a kis gyaloglást követően, minden várakozásunkat felülmúlta az ott elénk táruló látvány. Mint megtudtuk, a legrégibb szlovákiai csillagvizsgáló felépítése Ógyallán Dr. Konkoly-Thege Miklós nevéhez fűződik. Az asztrofizikális obszervatóriumot, Európában az elsők között, 1871-ben hozták létre és a 19. század végén a legjobban felszerelt csillagvizsgálók közé tartozott. Konkoly doktor egész életét a tudománynak szentelte. A bevezető kisfilm megtekintése után a gyerekeket lenyűgözte a modern technológia által működtetett kupolás terem, ahol a világűr rejtelmei tárultak a szemük elé. Ezek után átsétáltunk a történelmi kupolás épületbe, ahol egy hatalmas távcsőbe tekintve a Vénusz bolygót láthattuk. Úgy a bemutató, mint az obszervatórium teljes felszereltsége lenyűgöző.

A programunk ezután az ógyallai Feszty Árpád Alapiskolában folytatódott. Természetesen az odavezető úton a fagylaltozás sem maradhatott ki a programból. Az iskolába érve, Pallér Péter történelemtanár mutatta be nekünk az iskolát és vezetett el bennünket a Feszty emlékszobába. Ezen a helyen megtekinthettük a híres ópusztaszeri körkép kicsinyített mását, majd pedig egy igencsak tartalmas előadás keretében megismerhettük Feszty Árpád életútját. Köszönet érte a tanár bácsinak és az iskola vezetőségének, hogy lehetővé tették számunkra ezt a kis bepillantást! Köszönjük!

Az alig fél órás séta után ismét vonatra szálltunk, s hazatérve bízunk benne, hogy mindenki részletesen elmesélte odahaza, mi mindennek lehettünk szemtanúi ezen a csodás napon.

A negyedik évfolyam nevében: Salgó Gabika és Kováč Sylvia tanító nénik