Ördögh Zsófia sikere a református szavalóversenyen

2017. június 5.
2016/2017

“És zeng apáink drága nyelve!” címmel hirdette meg a Szlovákiai Református Keresztény Egyház a reformáció 500. évfordulója alkalmából a Felvidéki Református Szavalóversenyt.
Az országos döntőre 2017. április 1-én Rimaszombatban került sor, a Tompa Mihály Református Gimnáziumban, melyet Fazekas László püspök nyitott meg. A versenyzők 4 korcsoportban, vers- vagy prózamondásban versenyeztek. Gál Tamás színművész, Kiss Szilvia színművész és Zsélyi Katalin pedagógus által alkotott zsűri az I. és III. kategória, míg Szabó Csilla drámapedagógus, Molnár Xénia színművész és Varga Emese dramaturg a II. és IV. kategória fiataljait értékelte.
Az Érsekújvári Református Egyházközösséget a Czuczor Gergely Alapiskola 3.A osztályos tanulója, Ördögh Zsófia Túrmezei Erzsébet : A magyar fa című versével képviselte, aki az alistáli elődöntő 1.helyét követően a rimaszombati országos döntőt is megnyerte az I.korosztályban.

Az országos döntő legjobbjai továbbjutottak a 2017. április 10-én és 11-én (a Költészet napján) Tőkés László Alapítvány által a magyarországi Kisvárdán megrendezett Kárpát-medencei szavalóversenyre, amelyen magyarországi, erdélyi, kárpátaljai és felvidéki diákok mérettettek meg
(közülük került ki a kisvárdai döntő 81 versenyzője). Az I.korcsoportban (amelyet immáron a teljes alsó tagozat versenyzői alkottak) Zsófi újfent 1.helyezést ért el, melyet a zsűri, Meleg Vilmos nagyváradi színművész elnök vezérletével egyedi, gravírozott üvegdíjjal jutalmazott.

A szavalóversenyeken való részvételt az Érsekújvári Református Egyházközösség lelkészházaspárja, Sasák Attila és Sasák Ilonka biztosította Zsófinak.

A verset utoljára az Érsekújvárban tartott Nemzeti Összetartozás Napjára szervezett megemlékezésen hallhatták a jelenlévők Zsófi előadásában.