Beszámoló: a monostori erődben jártunk

2017. március 23.
2016/2017
Beszámoló: a monostori erődben jártunk

A Czuczor-hét záró rendezvénye a komáromi erődrendszer magyarországi oldalán található Monostori erőd meglátogatása volt Benyovszky Ágnes tanító néni szervezésében.
Borús időre, esőre ébredtünk március 18-án, szombaton. Szerencsére a cudar időjárás senkinek nem szegte kedvét, és vezetőnk segítségével bebarangoltuk az 1850 és 1871 között épült erőd minden szegletét: láttuk a katonák szálláshelyét, a márvány itatóval felszerelt istállót, a szovjetek jelenlétét megidéző kiállítást. Felmentünk a helyenként 3-4 méter vastag földdel borított, hatalmas építmény tetejére is. A komáromi „vizes” hagyományokat bemutató tárlaton megismerkedtünk az aranymosás fortélyaival és beleshettünk egy bőgőshajó-makett belsejébe. A tanulmányi kirándulást az Ágyúteremben zártuk, ahol Nagy Péter, az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület tagja tartott bemutatót a szabadságharc fegyvereiből. A gyerekek kezükbe is foghatták a korabeli fegyvereket, sőt lőhettek is velük.
A legnagyobb sikert egy ágyú aratta, amelyet a bátor gyerekek többször is megszólaltattak, s amellyel a kirándulás végére sikerült elkergetnünk az esőt.