Virágzik a robotika a Czuczorban

2022. május 20.
2021/2022
b

 

Modern világunkban nem kérdés, hogy kell-e programozással foglalkozni. A mai gyerekek ugyanis felhasználóként születnek. Körbeveszi őket az okostelefon, a táblagép, az okostelevízió, és a számítógép. Hamarabb tanulják meg használni ezeket az eszközöket, mint beszélni. Az ilyen gyerekek nem érik be olyan felhasználói ismeretekkel, mint például a rajzolás, vagy a szövegszerkesztés, maguk keresik a lehetőséget, hogy programozni tanuljanak.

A tavalyi iskolaév második félévében a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával Edison robotokhoz jutottunk. Így főleg szakköri tevékenység keretén belül elkezdtünk robotikával foglalkozni. Könnyen megtanultuk  őket kezelni, mert előtte foglalkoztunk már vizuális programnyelvekkel. Élmény volt akkor is és most is a gyerekeknek látni, hogy az általuk megírt programot egy külső eszköz, egy robot értelmezni tudja, soraikat végre tudja hajtani.      
A robotika már az alsó tagozaton is népszerű. A kisdiákok bee botot, Zümit használnak az algoritmikus gondolkodás elsajátításához. Zümi ismeri az irányokat és az ismétléses ciklusokat. Programozása a tetején lévő nyomógombokkal történik. Használatakor a gyerekek térérzéke fejlődik nagymértékben az algoritmikus gondolkodás mellett. A gyártó különböző témakörű táblákat nyomtat, hogy a programozást más tantárgyakkal is össze lehessen kötni. A kolléganők az írás-olvasás témájú, betűösszekötéses táblát használják leggyakrabban.

Robotika a felső tagozaton

Felső tagozaton Edison robotot használunk. Az Edison robot különböző érzékelőkkel van ellátva, melyeket programozni lehet. Érzékeli a tapsot, az elemlámpa fényét, az előtte található akadályokat. El van látva két leddel, melyeket kóddal tudunk állítani. Hangjelzéseket is ki tud adni, mi több, ismeri a hangjegyeket, vagyis dallomot is tudunk vele írni. Hétéves kortól használható. Korosztálynak megfelelően 3 vizuális és 1 parancsorientált programnyelvben lehet őt programozni.   
A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága idén újabb 10 Edison robottal ajándékozott meg minket. Jelenleg 20 robottal rendelkezik az iskolánk. Így már nemcsak szakköri tevékenységként foglalkozunk robotikával, hanem a tanítási órákon is robotokat programozunk. Az 5. évfolyamtól 8. évfolyamig minden osztályban a 2. félévben szinte csak programozással foglalkozunk.  Minden tanulónak megteremtjük a lehetőséget, hogy elsajátítsa a vizuális programozás és a robotika alapjait.           
A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága építőelemeket is bebiztosított számunkra a robotokhoz. Darut, targoncát és hasonló munkagépeket lehet velük építeni, működésbe hozni. Jelenleg magára a programozásra összpontosítunk, de meg fogjuk építeni az említett gépeket is.  

A czuczorosok köszönik a támogatást!