Erasmus+-szal a Hejný matematika képzésen

2021. szeptember 29.
2021/2022
b

2021. július 26. és július 30. között került megrendezésre az a nemzetközi tanfolyam, amit az Erasmus+ program tett lehetővé számunkra. A tanfolyam egy csehországi Kouty nevezetű településen található konferencia-hotelben valósult meg, ahol a Hejný matematika módszerrel ismerkedtünk meg a teljes hét leforgása alatt. A tanfolyam igényességét tükrözte a naponta 9:00 órától, délután 18:00 óráig megtartott előadások sorozata.

A matematika oktatása iránt érdeklődő kollégák egy teljesen új, élményszerű és facilitátor jellegű módszertannal foglalkoztak, külön csoportokban. Az alsó- és felsőtagozatos, a középiskolai és egyetemi tanároknak olyan előadók tartottak műhelymunkákat, mint: Sandra Holáková, Jana Bartoňová, Gabriela Hlavatá és maga Milan Hejný, a módszer megálmodójának fia. A hatalmas szaktudással és megannyi tapasztalattal rendelkező, oktató pedagógusok bemutatták mindazon lehetőségeket, amelyeket megismerve és áttanulmányozva mi magunk is beépíthetünk a matematika oktatásába. A Hejný módszertanban való elmélyedés rámutatott arra, hogy korunk matematika oktatásának nemcsak a mechanikus számolásról kell szólnia, hanem a problémamegoldó gondolkodásról és a hatékony kommunikációs készségek fejlesztéséről. Megtudtuk, hogy e módszertan, az alapvető számolási technikákon túl, olyan gyermekbarát segédeszközök bevonásával tanítja az egyes matematikai témaköröket, amelyek sokkal élvezetesebbek a diákok számára. Rengeteg olyan segédeszközt használ, amely szoros kapcsolatban áll a valós élettel és a pedagógusnak valójában a facilitátor szerepet tulajdonítja. Ennek köszönhetően a diákok önálló gondolkodásra, feladatmegoldásra és újragondolásra vannak ösztönözve. A saját élményeken alapuló felfedezés öröme teszi mindezt motiválttá és önbizalom-fejlesztővé. A csoportban való együtt-gondolkodás szocializációs készségeket is fejleszt. A tévedések tudatosítása is egy lehetőség arra, hogy megtanulják a gyerekek: a hibákból is tanulhatnak. Az egy teljes tanévet felölelő témakörök környezetekre (helyzetszituációkra) vannak felbontva, amelyek spirálszerűen ismétlődnek és fokozatosan bővülnek. A legismertebbek: lépcsőzés, autóbusz, pókok, kockaépítmények, kígyók, játszótér és egyebek.

Bízunk benne, hogy az előttünk álló iskolaévben hasznosíthatjuk a tanfolyam alatt szerzett tapasztalatokat és egy új szemléletet mutathatunk be a diákoknak és pedagógus-társainknak.

Horváth Enikő és Salgó Gabriella

 

Érsekújvár, 2021.9.27.