Ünnepre készülünk

2020. október 6.
2020/2021
b

Ünnepelni jó dolog, mert a kerek évfordulók az embert arra ösztönzik, hogy kicsit megállítsa az időt, visszatekintsen. A múltidézés megerősíti bennünk azt a jó érzést, hogy milyen gazdag örökség részesei is vagyunk. Ilyen pillanatokat élünk át most mi, hiszen iskolánkban 2020-ban három évfordulóról is megemlékezünk.

95 éve, 1925. október 28-án adták át küldetésének Érsekújvárott az elemi és polgári iskola épületét. A „hontalanság éveiben” 1946-tól 1950-ig szlovák nyelven, majd az ötéves kényszerű némaság után, 70 évvel ezelőtt, az 1950/51-es tanévben újra indult a magyar nyelvű oktatás. Az épületben az 1953/54-es tanévtől tizenegyéves középiskola működött. Hét év elteltével a középiskola felső osztályai a gimnázium épületébe költöztek, s az 1960/61-es iskolaévtől az épületben önálló kilencéves alapiskola létesült.

2000-ben az iskola épületét a körülötte lévő parkkal műemlékké nyilvánította a Nyitrai Műemlékvédelmi Hivatal. 2001. január 1-jétől az iskola jogalanyivá vált.

20 éve, 2000. március 15-én az intézmény, annak nagy múltjához méltó személyiség: Czuczor Gergely költő-tudós nevét kapta meg, akinek bátor, kitartó és újítani merő jelleme ma is példaértékű lehet mindenki számára.

Iskolánk egykori igazgatói: Dubay Géza, Pecho Lajos, Bánó Ernő, Dráfi József, Száraz László, Vas Károly, Timár István, Gátasi Irén, Péter Zoltán, Novák Monika.

A Czuczor Gergely Alapiskolát ma Priskin Zoltán vezeti. Az intézmény Érsekújvár egyetlen magyar tanítási nyelvű alapiskolája, melynek 18 osztályában 389 tanulót oktat 40 pedagógus. A diákok negyede a környező településekről utazik be.

Ünnepelni jó dolog, különösen akkor, ha a visszapillantás nemcsak egyszerű számvetés, hanem felemelő is, mert az elvégzett munkának nem csupán résztvevői, hanem az elért sikerek kovácsai is vagyunk. Gondoljunk hát szeretettel és büszkeséggel iskolánkra, a Czuczor Gergely Alapiskolára, eredményes és szép jövőt kívánva!

Érsekújvár, 2020. szeptember

Jubileumunkat támogatták: Nyitra Megye, Érsekújvár városa, , Bóna Labels, Bonsens, Visual Team

A kép eltávolítva.

 

Horváth Melinda