Miénk a város! – díjátadó

2020. december 12.
2020/2021
b

A Nemzetpolitikai Államtitkárság nyolcadik éve hirdette meg a külhoni magyar 6-10 éveseknek szóló Miénk a város! játékot. Idén a szokásos őszi kezdés helyett már tavasszal elindult a vetélkedő és a megszokott 4 hét helyett 8 héten át tartott. A játék indításának őszről tavaszra való átütemezésével az volt a cél, hogy az államtitkárság segítséget nyújtson a külhoni területeken a járványhelyzet miatt otthonaikban tartózkodó kisgyerekes családoknak, akik a játékon keresztül tartalmas időt tölthettek együtt.

 Az idei játékban rekordszámú versenyző, 2500 külhoni gyerek vett részt, akik nyolc héten át 60 000 feladatot oldottak meg. A játék eredményeként 113 külhoni oktatási intézmény – 62 erdélyi, 22 felvidéki, 22 vajdasági és 7 kárpátaljai – tanulói nyertek 100 ezer forint értékű könyv és fejlesztő játékcsomagot, úgynevezett Csodasarkot saját közösségüknek.

Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Czimbalmosné Molnár Éva főosztályvezető 2020. december 3-án, a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házában, ünnepélyes keretek között adta át a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének a Nemzetpolitikai Államtitkárság által életre hívott Miénk a város! elnevezésű játék felvidéki nyerteseinek járó 22 Csodasarok-csomagot és a könyvajándékokat.

Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke elmondta, hogy ez egy korszerű, a gyermekek életkorát szem előtt tartó, az értelemre és érzelemre egyaránt ható játék, szellemisége döntő fontosságú. Nem egyéni verseny sem a megoldások formájában, sem pedig a díjazásban. Hangsúlyozta, a versenyfelhívás arra biztatott, hogy együtt dolgozzon a család, diák és a pedagógus. Kiemelte, hogy semmi sem kovácsolja jobban össze a családot, a közösséget, mint a közös célok, az együttlét öröme.

Az államtitkár beszámolt róla, hogy eddig is a magyar nemzetpolitika prioritását képezte a gyermekek és fiatalok sokrétű támogatása. Örvendetesnek tartja, hogy az idei hozzávetőleg 2,5 ezer feladatmegoldó között – az online módnak köszönhetően – nemcsak Kárpát-medencei, hanem távolabb élő magyarok is voltak. Ekképp a 2013-ban indult közösségi játék nemcsak több nemzedék képviselőit, hanem az egymástól távol, illetve diaszpórában élő magyarokat is összekötötte, méltó módon a Nemzeti Összetartozás Emlékévéhez. Az aktív részvételért nemcsak a gyerekeket, de a szülőket, családtagokat is köszönet illeti, akik végig támogatták és segítették a gyerekeket a versenyben.

A vetélkedő idei eredményhirdetése – a járványhelyzet miatt - szűk körben zajlott Komáromban. A 22 győztes felvidéki intézmény közt szerepel iskolánk is, az immáron címvédő Deák Vilmosnak (IV.A) köszönhetően. A könyvekben és játékokban gazdag Csodasarok átvételére a minap került sor a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség központi irodájában.

Ezúton is gratulálunk a megérdemelt nyereményhez!

Salgó Gabika tanító néni