Üzbegisztán

2020. március 1.
2019/2020
b

 

Február 27-én Szolár Géhry Mónika tanárnő meghívására egy rendhagyó földrajzóra keretein belül tarthattam beszámolót Üzbegisztánról.

A 6. évfolyam diákjainak még egészen friss élményekről és tapasztalatokról számolhattam be, hiszen csupán öt nappal az előadás előtt tértünk haza a közép-ázsiai országból. A beszámolót egy rövid földrajzi ismertetővel nyitottam meg, majd elsősorban saját fotóim kíséretében bemutattam az ország Ezeregyéjszaka meséibe illő városait, Buharát és Szamarkandot.

A diákok megismerkedhettek az üzbégek legnagyobb történelmi személyével, Timurral, akinek Szamarkand gyönyörű arculatát köszönheti, hiszen hatalmas birodalmát épp innen irányította. Megtudhatták továbbá, hogy mi vezetett az Aral-tó majdnem teljes kiszáradásához, vagy hogy miért jár Üzbegisztánban mindenki Chevrolettel? 

Ismerkedtünk az üzbég konyha jellegzetességeivel, és megkóstoltuk az üzbég M&M's-t, valamint az üzbég chipset is. A rövid, de tartalmas élménybeszámoló végére pedig remélem sikerült közelebb hoznom ezt az oly kevéssé ismert, pedig oly sok varázslatot rejtő országot a diákok szívéhez.

Pál Ádám, volt czuczoros diák