Érsekújvári református hittanosok az Egyházmegyei Bibliaismereti Versenyen

2019. november 24.
2019/2020
b

 

A Komáromi Református Egyházmegye immár XVII. alkalommal szervezte meg az alapiskolás gyermekek számára Bibliaismereti Versenyét.

2019. november 16-án, szombaton délelőtt, Martoson mérettették meg magukat az egyházmegye gyülekezeteinek hitoktatásban résztvevő gyermekei.  45 csapat indult 170 versenyzővel.

A Czuczor Gergely Alapiskola református hittanosai közül, 3 kategóriában, 20 gyermekkel vettünk részt a versenyen, melyet természetesen nagyon komoly felkészülés előzött meg. A gyerekek sokat tanultak, lelkiismeretesen, nagy izgalommal készültek a megmérettetésre.

I. kategóriában: 1-2. osztályos tanulók

čerňan Eszter

Huczman Hugó

Németh Bálint

Szolár Zsófia

 

II. kategóriában: 3-5. osztályos tanulók

Agh Lili                                            Kis Réka                                          

Agh Adelin                                     Podbehlá Dorka

Alexovics Márk                             Udvardi Hanna                            

Huczman Lili                                  Zsapka Zsófia

 

III. kategóriában: 6-9. osztályos tanulók                           

Agh Benjámin                                 Petrovics Natasa

Alexovics Máté                               Szolár Csaba                             

Szabolcs Vivien                               Sasák Rebeka

Zsapka Virág                                   Sukola Hanna

 

Idén Újszövetségi igerészeket választottak a verseny szervezői. A gyerekekkel így volt alkalmunk beszélgetni a 12 éves Jézusról, akinek nagy boldogságot jelentett, hogy a mennyei Atya hajlékában lehet, és az Ő dolgaival foglalkozhat.

Mi döntjük el, hogy mire szánunk időt. Mindent szabad, de nem minden használ! Meg kell vizsgálnunk, hogy amire időt szánunk, az valóban a javunkat szolgálja – e!

Rádöbbentett bennünket az Ige arra is, hogy a száj csak azt tudja szólni, amivel telve van a szív. Nem mindegy tehát, hogy mivel tápláljuk lelkünket, mire építjük életünket. Aki kősziklára épít, vagyis Jézus Krisztusra építi az életét, azt az élet viharai nem tudják megingatni, összetörni.

Ezenkívül megtanultuk, hogy a szőlővessző, vagyis a keresztyén ember, Jézus tanítványa, csak úgy teremhet jó gyümölcsöket, ha a szőlőtőn marad, vagyis Jézus Krisztusban.

Végül pedig megismertük Jézus tanítását a tisztasággal kapcsolatban. Nem az szennyezi be az embert, ami bemegy a szervezetébe, mert az a gyomorba kerül, hanem ami kijön az teszi tisztátalanná.  Belülről, az ember szívéből jönnek ugyanis elő a gonosz gondolatok, paráznaság, irigység, rágalmazás, gőg, kapzsiság…

Hittanosaink nagyon szép helyezéseket értek el, az élmezőnyben végeztek.  Büszkék lehetünk rájuk!

Továbbá úgy gondolom, hogy mindannyian gyarapodtak bölcsességben, hitben és reménység szerint az Ige elvetett magjai egyszer majd felnövekedve gazdag termést hoznak az életükben.

SDG! Egyedül Istené a dicsőség!

Sasák Ilona