Az iskolák zárva maradnak

2020. március 25.
2019/2020
b

A tanítás az iskolákon a visszavonásig szünetelni fog a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. A keddi (2020. március 24.) kormányülés után erről tájékoztatott Branislav Gröhlig, oktatásügyi miniszter.

Az „írásbeli érettségikre” ebben a tanévben nem kerül sor. Amint azt Gröhling elmondta, a „szóbeli érettségikre” az oktatás újrakezdésétől számított két héten belül fog sor kerülni. „Szeretnénk, ha az érettségizők idén érettségiznének, méghozzá június 30-ig” – mondta el a miniszter. Ha az oktatás szüneteltetése nem volna visszavonva, erre az esetre intézkedéseket készítenek elő, hogy június 30-ig leérettségizzenek. Idén nem kerül sor a 9. évfolyamosok tesztelésére se, tehát a monitorra, amit az alapiskolák kilencedik és a gimnáziumok negyedik évfolyamos tanulói írnak.

„A középiskolákra a jelentkezést május 15-ig lehet beadni, orvosi igazolásra nem lesz lehetőség, hogy a rendelőket ne lepjék el a tanulók. A középiskolai felvételikre legkésőbb június 30-ig sor kerül” – tette hozzá a miniszter.

Gröhling arról is tájékoztatott, hogy elhalasztották az elsősök beiratkozásának időpontját is. A beiratkozás időpontja április 15-től április 30-ig tolódik, de a gyerekek személyes részvétele nélkül. „Ideális volna az elektronikus forma, már ahol erre lehetőség van” – állapította meg. Az óvodákba a jelentkezést májusban, egész hónapban le lehet adni.

„Ami a regionális oktatást illeti, az tanévet valósan úgy szeretnénk befejezni, ahogy az tervezve van, tehát június 30-án” – tájékoztatott a miniszter azzal, hogy a tananyag, amit nem győznek átvenni áttolódik a következő tanévre. Az egyetemisták és főiskolások esetében a miniszter a Szlovákiai Rektorok Konferenciáját kéri, hogy fogadják el ezt az állapotot.

Gröhling megjegyezte, hogy alakul a www.ucimenadialku.sk honlap, ahol a tanárok, a tanulók, de a szülők is anyagokat találnak a digitális oktatáshoz.

Forrás: TASR