Tudományok Napja – Gúta

2017. november 27.
2017/2018
Tudományok Napja – Gúta

Immár több mint egy évtizede aktív résztvevői vagyunk a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont által szervezett Tudományok Napjának. Idén a hetedik évfolyam 8 tanulója 2 pedagógus /Zahorán Judit, Szolár Géhry Mónika/ kíséretében földrajzi, csillagászati és fizikai előadásokat hallgathattak meg.
Előadást tartott Zombori Ottó, a budapesti Uránia Csillagvizsgáló nyugalmazott igazgatója.
Élvezetes volt Telbisz Tamásnak, az ELTE Természetföldrajzi Tanszéke oktatójának Ománról tartott előadása, melyből kiderült, az Arab-félszigeten fekvő országban még mindig a szultán uralkodik. Ennek ellenére ez egy nagyon gyorsan fejlődő, a korral rugalmasan haladó ország.
Varga-Fogarasi Szilvia mesébe foglalva, történeteket, pillanatokat osztott meg Nikola Tesla feltalálóról, kinek neve alatt mintegy 150 szabadalmat jegyeztek be. Néhány találmánya megelevenedett a színházterem nagyszínpadán is hangos tetszésnyilvánítást kiváltva a gyerekek körében.
Nagy érdeklődés övezte a jövő technikáinak bemutatását. Futurisztikus járművet, robotokat hozott Gútára Juhos Sándor, a győri Technics Playground Robotikai Oktatóközpont vezetője, aki a jövő ipari megoldásait prezentálta, valamint a lézertechnika mindennapi használatáról, a 3D nyomtatásról szólt. Juhos Sándor elhozta és bemutatatta saját tervezésű, programozható csodajárművét, mellyel a tengerentúlon is nagy elismerést és figyelmet szerzett.

Szolár Géhry Mónika
biológia - geográfia szakos tanár