Beszéljünk az egészséges táplálkozásról – Hovorme o jedle

2017. október 13.
2017/2018
Beszéljünk az egészséges  táplálkozásról – Hovorme o jedle

Az egészséges táplálkozásról sokat hallunk mostanában, mégis nehéz eligazodni az egymásnak ellentmondó információhalmazban.
Első lépésként tisztázzuk le mit is jelent az „egészséges táplálkozás” fogalma. Sok tanuló egészséges ételek fogyasztását érti alatta. Az „egészséges étel” nem megfelelő kifejezés, hiszen a megvásárolható élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthető. Viszont vannak olyan ételek, italok, amelyek fogyasztása ritkábban ajánlott. Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztása. Ezáltal a betegségek kockázatát minimálisra csökkenthetjük.
Az iskolás tanulók étrendjének megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetük számára fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket).

Iskolánk tanulói minden évben, rendszeresen bekapcsolódnak hasonló rendezvényekbe. Nemcsak ekkor esik szó a táplálkozás megfelelő összetevőiről, bár ekkor egy kicsit játékosabb, kötetlenebb formában konyhafőnökre játszunk. Kis kuktáink ötletei kifogyhatatlanok.
Ezt bizonyították a felső tagozatosok 2017. október 13-án, pénteken, hiszen minden osztályban lelkesen sürgölődtek. Készültek a gyümölcstálak, zöldségsaláták, egészséges pirítósravalók, gyümölcslevek, melyeket a gyerekek jó étvággyal el is fogyasztottak. Jó volt látni, hogy ez a téma nem áll messze a tanulóktól. Szívesen fogyasztanának több zöldséget és gyümölcsöt a hét minden napján az iskolai menzán is.

Szolár Géhry Mónika