A KIS ZÚGÓ polgármesteri díjban részesült

2017. október 19.
2017/2018
A KIS ZÚGÓ polgármesteri díjban részesült

A tízéves Kis Zúgó néptánccsoport átvehette az 2017-es polgármesteri díjat. Gratulálunk a csapatnak és hosszú eredményes éveket, hálás közönséget kívánunk nekik!
A fotókért köszönet Varga Ildikónak!

Az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola mellett és az Érsekújvári Polgári Klub támogatásával működő Kis Zúgó tánccsoport 2007-ben alakult Juhász Zsuzsa, főnevelőnő és Kis Szilvia, szülő vezetésével. Az akkor 6-7 éves, 30 fős gyerekcsoport a népi gyermekjátékokon, népdalok játékos megjelenítésén keresztül ismerkedett meg a magyar néptánc és népzene alapjaival. Erre építve tanultak meg minden évben újabb és igényesebb tánclépéseket, dallamokat. Az igényesebb motívumokat és a férfias csapásolást szakértő, a táncot magas színvonalon művelő koreográfusok, táncosok segítségével sajátították el. 2011-ben a komáromi Korpás Árpád vezetésével tanulták meg az első verbunkost. 2012-től 2014-ig a párkányi Varjos zenekar tagja, Madocsai Imre, segítségével tanulták meg Rátócska című, gömöri táncokból álló és a Tökmagosok - ügyeskedő, csárdás és frisse a Vág-Garam mentéről című koreográfiáikat, melyek már igazi tánctudást, sok-sok gyakorlást, odafigyelést igényeltek. 2016-ban Farkas Gábor, Leskó Dely Tercia és Leskó Gábor segítségével állt össze az Így mulatnak Rábaközben! című koreográfia. 2015-ben és 2016-ban részt vettek Budapesten a Szent László Társulat által szervezett 1 hetes néptánctáborban, ahol sok új, nemcsak néptáncos ismerettel, tapasztalattal gazdagodtak.
2015-től a mezőségi táncok rejtelmeit a budapesti Szente Janóval fedezték fel, és fedezik fel folyamatosan a táncházak során. Ebből nőtte ki magát a legújabb, a tánccsoport tagjai, Száraz Réka és Hoffmann Andor által összeállított Mezőségi hangulatban című koreográfia. Jelenleg a csoportnak 22 tagja van, közülük 7 középiskolás az alapító tagok közül. A csoport rendszeres fellépője Érsekújvár városi rendezvényeinek, a Szüreti ünnepségnek, a Baráti városok találkozójának, a Nemzetközi Gyermek-folklórfesztiválnak, az iskolai évente megrendezett Czuczorosok, itt a helyetek! gálaműsorának és sok, az iskolát képviselő rendezvénynek, a baráti nagykéri Mórinca néptánccsoport rendezvényeinek.
Nagykér, Léva, Zselíz, Naszvad, Szímő, Fűr, Nyitracsehi, Garamkövesd közönsége gyakran tapsolt már fellépéseiken vagy táncolt velük együtt a táncházban. Magyarországon a csömöri Majálison, Budapesten a Fonóban, a Csabai Kolbászfesztiválon és Nagykovácsiban mutatkoztak be nagy sikert aratva.
A tánccsoportot 2011-től Kis Szilvia vezeti, a csoport segítői Kis Péter, Ruman Szilvia, Száraz Erzsébet, és természetesen a szülők.
A tánccsoport támogatói a Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár városa és az Érsekújvári Polgári Klub.