XIII. Felvidéki Országos Rovásírásvetélkedő és Műveltségi Találkozó

2017. május 31.
2016/2017
XIII. Felvidéki Országos Rovásírásvetélkedő és Műveltségi Találkozó

2017.május 26.

A XIII. Felvidéki Országos Rovásírásvetélkedő és Műveltségi Találkozó idei helyszíne Nagyölveden, a Magyar Alapiskolában volt. Ebben a tanévben is bőven meghaladta a jelentkezők száma a 100-at, ezért idén is három körzeti döntőt kellett rendezni, amelyekből egyenes ágon a korosztályonkénti három első helyezett, valamint azok a diákok jutottak tovább, akik a 4. és az 5. helyen végezve hibapontjuk száma nem haladta meg a 10-et.

Az idei hangos olvasási és írásbeli feladatok szövegei kapcsolódtak a Szent László Emlékévhez. Az országos döntő hangos olvasási és átírási feladatait Diós István: A szentek élete és Lengyel Dénes: Régi magyar mondák c. műve alapján készítette Vörös Hajnalka. Ugyancsak az ő munkája volt az országos döntő magyarító és rovásírás-emlékeinket tartalmazó két feladatlap is.

A reggel 8 órai kapunyitást követően a vetélkedőre érkező diákok folyamatosan elolvasták a saját korosztályuknak kijelölt szövegeket, majd a megnyitó ünnepséget Cseri Kinga, az iskola igazgatónője nyitotta meg. A bevezetőben hallhattuk együtt énekelni az iskola apraja-nagyját, majd a legfiatalabbak néptánc műsorát is megcsodálhattuk. Miután a vándoroszlopra is felkerült az iskola szalagja és Z.Urbán Aladár is elmondta a szervezési tudnivalókat, elkezdődött az írásbeli rész. A diákok korosztályonként külön tantermekben oldották meg a 3 részből álló feladatokat: átírás, magyarítás és felvidéki rovásemlékek felismerése. A kimerítő összpontosításokat egy finom ebéd és több délutáni kézműves foglalkozások váltották fel – mialatt a felkészítő tanárok serényen javították, értékelték a dolgozatokat. A délután két órakor kezdődő kiértékelés előtt lelepleztük az újonnan állított kopjafát az iskola parkjában, elénekeltük közösen, az Örökségünk a dal c. éneket, majd pedig minden résztvevő emléklapot és sok-sok ajándékot kapott a szervezőktől. Iskolánkat képviselő hét diák a következő eredményt érték el:

A korosztály:

1.hely: Ördögh Zsófia (3.a)

3.hely: Puss Veronika (4.a)

9.hely: Nyári Gergő (4.a)

B korosztály:

6.hely: Kecskés Viktória (6.a)

10.hely: Diósi Vivien (5.b)

C korosztály:

2.hely: Hegedűs Emma (7.a)

4.hely: Balla Fanni (7.a)

A döntőn való részvételünk nem valósulhatott volna meg az áldozatkész szülők nélkül! Hatalmas köszönet Puss családnak, Nyári családnak és Ördögh családnak! Köszönjük szépen!

Ez a nap a magyarságukhoz ragaszkodók, magyarságukért cselekedni, áldozatot is hozni tudók ünnepnapja volt! Jól éreztük magunkat a felvidéki rovásírók sokasodó közösségében, s nem csak a dobogós helyeken végzettek érezték magukat nyertesnek, hanem valamennyien!

Az országos rovásírás-vetélkedőn a résztvevő diák gyarapodik tudásban, gazdagodik tapasztalatokban, remélhetően élményekben részesül, ezért a rovásírásvetélkedőnek csak nyertesei lehetnek. Önmagában ez a vetélkedő nem cél, csak keret ahhoz, hogy a felvidéki magyar kis és nagy diákok megismerjék sorstársaikat, barátságok szövődjenek köztük ősi műveltségünk ékes bizonyítéka, a magyar rovásírás által.” – Z.Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke.

 

Salgó Gabika tanító néni