Fa-hét a 4.A-ban - kedd

2017. május 17.
2016/2017
Fa-hét a 4.A-ban - kedd

2017.5.16.

A keddi nap is izgalmakkal telt a IV.A osztályban. A délelőtt folyamán az osztály elkezdte a Mi fán terem c. társasjátékát játszani. Ez egy nagyobb méretű projektmunka volt, ugyanis az osztály diákjainak kellett kidolgoznia a fás témaköröket, amelyeket a tanító néni feldolgozott és beleépítette egy nagy társasjátékba. Még a tanév első felében készített az osztály egy hatalmas gondolattérképet a „Fa“ témakörrel kapcsolatban. Ennek eredményeképpen kezdődhetett el a játék a mai nap folyamán – s tart még majd a hét végéig.

A továbbiakban egy szakképzett erdészmérnök látogatott el az iskolánkba, név szerint: Románik György. A negyedik évfolyamnak tartott egy igen érdekes előadást, amiből megtudhattuk, hogyan működik jelen korunk erdészeti munkaköre. Sok érdekességet mesélt és mutatott is a gyerekeknek. Elmagyarázta a fák és erdők karbantartását, megmutatta az egyes fák termésmagvait, a különféle hajtásokat, egyes deszka-fajtákat, és a saját herbáriumát is elhozta hozzánk. Rengeteg olyan információt osztott meg a diákokkal, amelyeket tényleg csak egy szakembertől lehetett megtudni. A vadászat témakört is érintőlegesen megemlítette. Elmagyarázta az agancsok, szarvak és agyarak közti különbségeket, mesélt sajátos élményeiről, majd a végén be is mutatott két csodaszép agancsot a gyerekeknek. Az előadás végén közösen elültettünk az iskolaudvarban egy kis ezüstfenyő – facsemetét, amelyet Románik György hozott ajándékba az iskolának. Ezúton is még egyszer köszönjük szépen a mai együtt töltött délelőttöt! Végül pedig Decsi György – érsekújvári vadásznak köszönhetően a gyerekek, akik ma végighallgatták az erdészeti előadást, egy csodaszép természetképekkel teli könyvet kaptak ajándékba. Az ajándékkönyveket és a közbenjárását is nagyon szépen köszönjük!

Mindezek után a mai nap a gyerekeknek barna színű öltözékbe kellett iskolába jönniük, hogy elkészíthessük a fa törzsét. Így az előadást követően megformáztuk az iskolaudvaron a nagy fa törzset, és remélhetőleg a fényképen is majd jól látszik a gyerekek igyekezete.

Felérve az osztályterembe, folytattuk a kézimunkát: fa-csipeszekből alkottak a gyerekek egy kisebb tolltartót maguknak. A dekorációs elemek változatosságával rengeteg új ötlet is született.

A játék és munka nem áll meg, csak pihen egy kicsit – és holnap folytatjuk. :)

Gabika tanító néni