Fa-hét a 4.A-ban - csütörtök

2017. május 19.
2016/2017
Fa-hét a 4.A-ban - csütörtök
  1. május 18.

A csütörtöki nap 1. tanítási óráján egy kedves vendég érkezett a IV.A osztályba: Katka Halandová – az érsekújvári Zerge Turista Csoport egyik vezetőségi tagja. Mivel a Fa-hét keretén belül már foglalkoztunk a fafeldolgozással, az erdők védelmével, az erdei állatvilággal, ezért a természetjárásra is szerettünk volna hangsúlyt fektetni. Szűk 45 percben bemutatta a gyerekeknek a turista csoport munkáját, mesélt az élményeiről, buzdította és bíztatta a tanulókat, hogy ne féljenek kimozdulni a természetbe. Az általa vetített videókon kis bepillantást kaptunk a túrázás rejtett szépségeibe, a lenyűgöző magaslatokba és mélységekbe. Katka elmesélte a gyerekeknek, mit is jelent a „vasalt utak“ kifejezés, a szükséges felszerelést is bemutatta, sőt egyesek ki is próbálhatták azokat. Útravalóul kiosztottuk a gyerekeknek az idei még hátralévő kirándulások tervezetét – ha bárki kedvet kapna, szeretettel várják a túrázni vágyó családokat.

A tízórait követően, iskolánk gondnoka: Kaderábek Ferenc mutatta be az osztálynak az otthonról hozott gyűjteményének egy kis részét – a régi háztartási fa-eszközöket. Elmesélte, melyiket mire használták régen. A gyerekek nagy ámulattal figyeltek és érdeklődtek az egyes szerszámok, eszközök iránt.

Mivel a csütörtöki nap színes napnak lett meghirdetve, ezért az osztály gyümölcs napot is tartott. Első ízben, az iskolaudvaron próbálkoztunk a gyümölcsök megformálásával, majd az osztályteremben felszeltük, kiosztottuk és jót falatoztunk az otthonról hozott gyümölcsökből.

A nap hátralévő részében a kézimunka sem maradhatott el. A minap elkészültek a fa-képek, a szitakötők és néhány repülő is.

Lassan végéhez ér az osztály Fás-hete. Elmondhatjuk, hogy rengeteg új ismerettel, s még több élménnyel zárhatjuk a hetet. Ezúton is köszönet még egyszer úgy az iskola vezetőségének, hogy mindezt lehetővé tette számunkra, ill. a vendégeinknek, a segítőkész szülőknek és nem utolsó sorban az osztály diákjainak, akik hozzáállásukkal segítették e hét létrejöttét és megvalósulását. Köszönjük!

A IV.A osztály nevében: Gabika tanító néni