Blog

,

Sikeresen zajlott az elmúlt héten a XXVI.Érsekújvári Szakmai Napok rendezvénysorozata.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Érsekújvári Területi Választmánya immáron 26.éve rendezte meg a szakmai napokat. Fontos küldetése volt idén is az egyes programoknak: az oktató-nevelő munkát végző pedagógusoknak nemcsak személyi-, de szakmai fejlődésükhöz is próbált hozzájárulni a meghívott vendégelőadókkal, a bemutató órákkal és a szakmai műhelyekkel.
Hétfőn, az ünnepélyes megnyitót Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos elnöke is megtisztelte jelenlétével. A nyitóelőadó Prievara Tibor volt, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumának tanára, a digitális oktatás nagykövete. A “Digitális pedagógia lépésről-lépésre“c. előadásában, többek között, rávilágított arra is, hogy a mai korunk digitális pedagógiája nem a kütyükről vagy a sávszélességről szól, sokkal inkább egy új tanítási szemléletet takar. Az őt követő Farkas Zsolt atya, szőgyéni esperesplébános, a Jópásztor Alapítvány elnöke, a Nyitrai Egyházmegye ministránsreferense a Pázmaneum Polgári Társulás alelnöke vázolta jelen korunk családi krízishelyzeteinek okait. Végeredményül nyugtázta, hogy célunk és egyben kötelességünk lenne olyan közösségeket alkotni családjainkban és iskoláinkban, ahol a kamaszok is jól érezik magukat, ahol otthon vannak, befogadó közösség várja és szeretettel is veszi őket körül.
A keddi nap izgalmát a bemutató órák ékesítették: a tardoskeddi Szemerényi Károly MTNY Alapiskolában angol nyelvű tanórát mutatott be Vanya Dóra kolléganő, az 5.évfolyamban. Ezt követően az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskolában folytatódtak a rendhagyó és egyben játékos bemutató órák Németh Zsuzsanna, Majoros Nóra és Nyulász Péter közreműködőkkel. A délutáni előadások a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének és Kecskés Ildikó elnökasszonynak a szervezésében zajlottak. Első ízben Kovačic Gizka mutatta be a “Könyvtár a könyvtárban” elnevezésű programot, ami az A.Bernolák Könyvtár és a Czuczor Gergely Alapiskola közös múltjának tartalmas pillanatait idézte föl. Nyulász Péter, a Berger Szimat Szolgálat rendkívül kalandos lehetőségeit tárta a hallgatóság elé. Végezetül Kovács Zsanett ismertette a Móra Könyvkiadó által kínált lehetőségeket.
Szerdán a szakmai műhelyek vették át a szerepet. Köbölkúton, a Stampay János Alapiskolában, az ARTIS centrum jóvoltából, Melecski Júlia és Zács Olga szakértők ismertették a sajátos nevelési igényű gyermekekkel történő foglalkozások alkalmazott és bevált módszereit. Nagy érdeklődés övezte a témát. A Pázmány Péter Gimnáziumban, Peternai Zsuzsanna tartott szakmai előadást a tantárgyfüggetlen digitális módszerek használatáról és az Erasmus+, ill. az eTwinning lehetőségeiről.
Csütörtökön és pénteken zajlott az Intézményvezetők 13. Szakmai Találkozója, Paton. A neves és szakmabéli előadók mellett Birizló Szabó Irén (pszichoterapeuta, Budapest) is gazdagította a kétnapos találkozó programját.
Az idei XXVI. Érsekújvári Szakmai Napok kísérőrendezvényei a Czuczor Gergely Alapiskolában tevékenykedő, alkotó pedagógusok kiállításából állt össze. Juhász Zsuzsanna, főnevelőnő selyemsálait, Mihalovics Zsuzsanna, nevelőnő powerpool technikával készült képeit és Szolár Ghéry Mónika mézeskalács alkotásait lehetett megcsodálni. Ezen felül, az érsekújvári Kultúra Könyvesbolt színes választéka is fogadta az érdeklődőket, Bresťák Mária jóvoltából. A keddi napon a Móra Könyvkiadó is hozzájárult széles könyvkínálatával a rendezvényhez.
Természetesen köszönet illet mindazon személyeket és szervezeteket, akik bármilyen formában besegítettek az idei szakmai napok megvalósításában. Elsősorban a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, társszervezőinknek (Czuczor Gergely Alapiskola-Érsekújvár, Pázmány Péter Gimnázium-Érsekújvár, Stampay János Alapiskola-Köbölkút, Szemerényi Károly MTNY Alapiskola-Tardoskedd, Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége) és szakmai partnereinknek (Állami Tanfelügyelet-Nyitra, Artis Centrum-Párkány, Comenius Pedagógai Intézet-Komárom, Szlovákiai Magyarok Kerekasztala).
Köszönjük a kollégáknak és az érdeklődőknek a részvételt, a szervezésben vállalt szerepeket és a segítséget.
Az SZMPSZ- ÉTV nevében: Salgó Gabriella
Facebookgoogle_plusmail

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.